Selecteer een pagina

Wat niemand je vertelt als je zwanger bent: hoe wapen je je tegen de Moedermaffia

‘Hallo, mag die al naar buiten? Hij ziet eruit alsof hij nog in je buik had moeten zitten.’

You say what?

Ja, dat zei ze. Die bejaarde dame in de Jumbo. Houd je mond, mens, zou ik nu denken. Toen dacht ik: help, ik ben een slechte moeder.

Drie kinderen later weet ik beter: het was de Moedermaffia.

De Moedermaffia?

Jazeker. En ik waarschuw je alvast: ze zijn overal.

Niet alleen in de supermarkt. Ze zitten ook bij de schommels in de speeltuin. Het zijn de stellen die in het voorbijgaan tegen elkaar zeggen ‘Nou, dat had ík niet laten gebeuren’, terwijl je peuter op de grond van de Hema ligt te krijsen omdat hij geen lolly mag. Het zijn de moeders op Facebook die onder een kwetsbaar blog over de overstap naar flesvoeding schrijven: ‘Ik snap niet dat je dat doet, is het nou écht zoveel moeite om door te gaan met kolven?’

Op elke plek waar je komt en waar je je moederskills laat zien kun je een moedermaffia-reactie verwachten.

Ze zijn genadeloos

En ze kunnen je flink onzeker maken, als jonge moeder. Je moet alles immers nog ontdekken.

Waarom doen ze dat?

Ze proberen je te helpen, omdat ze zich zorgen maken over je baby. Maar eigenlijk leggen ze je hun eigen mening op. En welk antwoord je ook geeft: ze weten het altijd beter. Mom-shaming noemen ze het in Amerika.

Nog niet zo lang geleden gebeurde het bij Meghan Merkle, de vrouw van Prins Harry. Ze ging met haar pasgeboren zoontje naar Royal Ascot, waar Harry in meereed, en hield baby Archie volgens de commentaren awkwardly vast. De moedermaffia sprong er bovenop en haalde de kersverse moeder op social media onderuit met reacties als: ‘De nannies zijn haar even vergeten te leren hoe je een baby veilig vasthoudt.’

Ook in Nederland geven we jonge moeders een trap na in plaats van support.

Maar ze bedoelen het toch goed?

Ja. Maar de moedermaffia vergeet even dat het niet hun eigen kind is en niet hún gezin. Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak.

Oké, maar wat moet ik nou met die Moedermaffia?

Niets van aantrekken.

Andere moeders zijn soms heel naar. Dat zegt alleen niemand hardop als je aan kinderen begint.

Als jonge moeder zet je zelf ook babystapjes in je nieuwe rol. Leer vertrouwen op je eigen kersverse moedergevoel en geef jezelf de tijd om je kindje te leren kennen.

Natuurlijk is het fijn om je nieuwe ervaringen als mama te bespreken met anderen. Kies een paar mensen met wie je je moederissues wilt bespreken. Kets ongevraagd advies of vervelende opmerkingen gelijk terug als ze je onzeker maken.

‘Gaat je kind echt drie dagen naar de opvang?’

‘Ja, lekker hè?’

Want laten we wel wezen. Het is jouw kind. Jij weet het beste wat bij hem past. Zijn ze nou helemaal gek geworden.

Vind je het nou lastig om al die meningen van anderen naast je neer te leggen? Wil je leren hoe je met trots en zelfvertrouwen je eigen pad als moeder kiest? Met een Fier Mama traject komt dat goed! Want alles wat je nodig hebt om dat te zijn, zit al in je. Ik help het je ontdekken. Check hier de mogelijkheden.